Kabala a vy

20.02.2011 10:14

 

Zde čerpám z knihy "Astrologie a kabala" (autor - Z´EV BEN SHIMON HALEVI, nakl. VOLVOX GLOBATOR)

 

V této knize je velice přehledným a srozumitelným způsobem zpracováno téma, v němž se spojuje astrologie, kabala a psychologie. Vychází se z poznatků pradávného židovského učení (kabala), které je doplněno o poznatky astrologické a za pomoci psychologie je tento obraz ještě dále rozšířen.

 

AaK-str.32/ Kabala poukazuje na to, že v dnešní době žijí tři typy lidí, které jsou na různé úrovni vývoje.

 

vegetabilní neboli rostlinná úroveň - zabývá se přežitím, jídlem a sexem, žije především v těle, a proto silně podléhá fyzickým podmínkám - toto jsou nejmladší a nejnevinnější duše

animální neboli živočišná úroveň - zabývá se mocí, bohatstvím a slávou, tito lidé mají střed přitažlivosti uprostřed mezi vlivem těla a vlivem psychiky - velice soupeřivé živočišné lidi lze nalézt ve velice dominantních postaveních od vládců říší až po bosy zločineckých gangů.

JM/Vzhledem k tomu, že tato úroveň se nachází v samotném středu, záleží konkrétně na těchto lidech, čemu dají ve svém životě i ve své psychice prostor a jak budou jako jedinci jednat. Svou soutěživost a agresi mohou však využít "rostlinní lidé" k prosazení své vlastní osobnosti a tím k postupu na "vyšší úroveň" tak, aby došlo k proměně neboli transformaci, které je v současné době třeba, má-li lidstvo přežít.

AaK-str.33/ lidská úroveň lidství - jednotlivci, kteří se snaží žít eticky, pomáhat druhým a "sloužit Bohu". Tito lidé jsou v kontaktu s úrovněmi duše a ducha - toto jsou mudrci lidstva, ti nejlepší z tvořivých a vynalézavých lidí a nejlepší z hrdinů a hrdinek, z nichž je mnoho neznámých, protože se často vyhýbají tomu, aby si jich někdo všímal, neboť chtějí uskutečnit své poslání bez zasahování zvenčí.

 

AaK-str.32/ Lidská bytost sestává z několika úrovní. Nejnižší svět souvisí s anatomií těla, kdežto úplně  nahoře je struktura psychiky.  To, v jakém vývojovém stádiu se určitý člověk nachází nelze sice podle horoskopu určit, lze však určit, co musí rozvíjet a jaký je vzorec jeho osudu.

 

AaK-str.32/ Pro ty, kdo usilují o vývoj, osud nebývá vždy jednoduchý. Je tomu tak proto, že se musí zpracovat nějaký problém nebo karmický dluh, nebo je třeba se naučit určité lekci, což člověku dojde až po mnoha letech.

 

            JM/ Je na každém z vás, aby sám posoudil, na jaké úrovni se nachází. Každopádně platí, že pokud chcete postoupit na vyšší úroveň, musíte pro to něco udělat...

            V životě je to tak, že děláme dva typy činností. Na jednu stranu musíme dělat to, co slouží k našemu skutečnému přežití. Bez těchto činností se v životě neobejdeme (co je pro život opravdu nepostradatelné se dozvíte z kurzu "Astrologie trochu jinak")... Na druhou stranu však děláme činnosti, které jsme se naučili dělat pod vlivem toho, co nás obklopuje - např.  vlivem působení společnosti, v níž žijeme. Tyto činnosti jsou odrazem našeho postavení ve společnosti, toho, jak se s touto společností ztotožňujeme, a říkáme jim "náruživosti". Naučili jsme si říkat, že se bez těchto náruživostí neobejdeme, ale ve skutečnosti jsou jen naším vlastním vzorcem chování, který jsme převzali jako reakci na to, co nás obklopuje. Tyto činnosti většinou nahrazují nějaký náš deficit v přirozeném vnímání života a světa na živočišné úrovni. Ačkoliv si namlouváme, že tyto  náruživosti nám prospívají, ve skutečnosti je to tak, že nás odvádějí od naší vlastní přirozenosti. Naším úkolem je tyto činnosti rozpoznat a změnit přístup tak, abychom dělali to, co nám skutečně prospívá a tím se dostali na vyšší úroveň. Na vyšší úroveň však nelze postoupit, pokud nemáme zvládnuty úrovně nižší. Pokud si tedy někdo myslí, že se mu podaří "nalézt Boha" či "dojít k osvícení", aniž má zvládnuté nižší úrovně, pak je na velkém omylu. Cesta k nejvyšší úrovni vede přes úrovně nejnižší, protože právě ty vštěpují pokoru a skromnost. Pokud se chceme se svými náruživostmi vypořádat, musíme mít zvládnuty ty nejzákladnější priority. Lidé, kteří nezvládli rostlinnou a živočišnou úroveň, nemohou dojít k zasvěcení. Postup růstu je v kabale jednou provždy dán. Vzhledem k planetárním vlivům, které na nás na všechny působí, je dnes značná část lidí schopna dojít k zasvěcení, leckdy jim v tom však brání právě jejich náruživosti...

Zpět